Neopazna rešitev za meteorno vodo – kanaleta z rego

Neopazna rešitev za meteorno vodo – kanaleta z rego

Kanaleta z rego predstavlja malce drugačno, zanimivo, predvsem pa skorajda neopazno rešitev za meteorno vodo  in njeno odvodnjavanje. Z njo je mogoče za odvodnjavanje meteorne vode poskrbeti izredno estetsko in obenem tudi učinkovito, predvsem pa tako, da z njo ne bo težav. Še posebej so primerne za vse vrste nizkogradenj, kjer lahko prevelika vgradna višina elementov za odvodnjavanje predstavlja problem, saj so oblikovane tako, da imajo kar se da nizko vgradno višino.

Kakšne lastnosti ima kanaleta z rego?

Kanaleta z rego predstavlja nekoliko drugače zasnovano rešitev,Odvodnjavanje s kanaletami z rego ki se uporablja za odvodnjavanje meteorne vode. Predstavlja določeno posebnost med drugimi podobnimi proizvodi, saj so ti navadno nepokriti ali pokriti z rešetko, medtem ko je v tem primeru na sami površini vidna le zelo tanka rega, v katero se steka meteorna voda. Kanaleta z rego ima sicer naslednje lastnosti:

  • nizka vgradna višina,
  • popolnoma nemoteč element, zaradi česar je primeren za uporabo tudi na conah za pešce, kolesarskih stezah in podobnih površinah, saj na njih zaradi nizke vgradne višine ne predstavlja prav nobene ovire,
  • skorajda popolna neopaznost,
  • velika estetska vrednost.

Za urejanje javnih in drugih površin

Med arhitekti in urbanisti je kanaleta z rego vsekakor izjemno priljubljena. Zelo radi se poslužujejo njene uporabe, saj jim omogoča, da z njeno pomočjo odvodnjavanje uredijo tako, da to skorajda ni opazno. Zaradi tega gre za izredno estetsko rešitev, ki je videti popolnoma drugače od klasičnih rešitev za odvodnjavanje in se zato lahko uporablja tudi tam, kjer slednje morda niso najbolj primerne – pa naj si bo to iz estetskih, funkcionalnih ali drugih razlogov.

Hkrati pa njena neopaznost močno izboljša tudi funkcionalno uporabo neke površine, recimo javnega trga ali druge nizkogradnje, kjer je vgradna višina zelo pomembna oziroma ta nikakor ne sme biti prevelika. Vsaka druga rešitev bi namreč segala iz same površine in tako za pešce, kolesarje in vse ostale lahko predstavljala neprijetno oviro, kar prav gotovo ni zaželeno.

Ravno zaradi tega se takšna rešitev največkrat in že skorajda standardno uporablja pri urejanju vseh vrst javnih površin. Tako se recimo uporablja na površinah, kot so na primer ožja mestna središča, ki morajo biti urejena do pešcev in kolesarjev čim bolj prijazno. Obenem jo arhitekti radi vgrajujejo tudi okoli stavb s posebnim arhitekturnim pomenom, kjer je treba meteorno vodo čim bolj neopazno speljati, da lahko arhitektura pride še bolj do izraza. Zato se kanaleta z rego pogosto vgrajuje tudi pri prenovi starejše arhitekture dediščine, ki velja za pomembno s kulturnega vidika, pa tudi pri urejanju okolice novozgrajenih stavb, ki imajo neko arhitekturno presežno vrednost. Vsekakor pa se takšna rešitev lahko uporabi tudi povsod drugje – recimo za ureditev odvodnjavanja meteorne vode v okolici poslovnih ali zasebnih stavb oziroma na praktično kateri koli drugi površini s podobno obremenitvijo.

Možnosti uporabe takšne rešitve za meteorno vodo so tako skorajda neomejene, sploh ker obstaja več različic, med katerimi je mogoče izbirati. Razlikujejo se glede na dimenzije, obremenitveni razred, material, zmogljivost in razne druge lastnosti. Tako je izbiro ustrezne rešitve mogoče do potankosti prilagoditi glede na določeno površino in njene značilnosti, pa tudi glede na to, kakšne potrebe po odvodnjavanju točno veljajo na njej (ključno je predvsem to, koliko meteorne vode je običajno na površini treba odvesti, saj se lahko količine meteorne vode, ki jo mora odvesti sistem za odvodnjavanje, od površine do površine precej razlikujejo).