Da bo menopavza manj naporna …

Da bo menopavza manj naporna …

Menopavza pri čisto vsaki ženski poteka nekoliko drugače. Zagotovo pa velja, da je to obdobje za marsikatero žensko tudi nekoliko neprijetno, čeravno sploh ni nujno, da bi bilo tako. Do določene mere lahko namreč na njen potek in na to, kakšno bo naše počutje v tem obdobju življenja, vplivamo tudi sami, pri čemer si lahko pomagamo z različnimi tehnikami, skrbjo za aktiven življenjski slog, z zdravo prehrano in tudi kakovostnimi prehranskimi dodatki.

Naredite nekaj zase!

Če je pri vas menopavza že nastopila ali pa veste, da se bo to kmalu zgodilo, je prav, da svoje počutje vzamete v svoje roke. Zakaj bi namreč le čakali na to, da vas doletijo neprijetni vročinski valovi, da boste imeli manj energije in se vam bodo okolic trebuha začeli kopičiti kilogrami, če pa proti temu lahko učinkovito ukrepate? Naredite torej nekaj zase in se čim bolj podučite o tem, kako čim lažje skozi to življenjsko obdobje.

Menopavza – 12 naravnih korakov, kako se lahko rešite težav v menopavzi (Holistic.si)

Izberite zdrav življenjski slog

Že samo zdrav življenjski slog je lahko dobra osnova za to, da to obdobje ne bo tako naporno, kot bi bilo lahko. Daljši sprehod je tako lahko vedno dobra izbira, prav tako pa je zelo pomembno tudi to, da ne pozabite zaužiti dovolj tekočine ter poskrbite tudi za dovolj spanca in počitka. Seveda pa ima velik vpliv na vaše počutje tudi prehrana, zato je pametno poskrbeti, da imate na jedilniku čim več:

  • sveže zelenjave, predvsem zelene zelenjave,
  • polnozrnatih žit, kot sta recimo proso in ajda,
  • stročnic, kot so grah, leča, čičerika in fižol,
  • semen, ki vsebujejo omega 3 maščobne kisline (recimo konopljina, chia ali lanena semena).

Vaše telo se namreč v tem obdobju sooča z velikimi spremembami, zato je prav, da mu daste vso potrebno podporo tako s prehrano kot na vse druge načine. Tako bo vse skupaj potekalo mnogo lažje, pa tudi vi sami se boste bolje počutili v svoji koži. Kako bo torej pri vas potekala vaša menopavza, je odvisno predvsem od vas!