Suha in dehidrirana koža – kako jo negovati?

Suha in dehidrirana koža – kako jo negovati?

Kakšna je vaša koža? Suha in dehidrirana koža je pogost problem, s katerim se srečuje veliko ljudi. To je še posebej pogost problem pozimi, ko je zrak v notranjih prostorih zaradi ogrevanja bolj suh, zunaj je koža izpostavljena mrazu, zaradi česar lahko razpoka, poleg tega pa se pozimi večkrat tuširamo z zelo toplo ali celo vročo vodo, kar kožo še dodatno izsuši. Vse to so razlogi, da je treba pozimi še posebej poskrbeti za učinkovito nego, predvsem pa za zaščito kože. Seveda pa to velja za tudi za vse ostale letne čase. Poleti jo namreč izsušijo močni sončni žarki, dodatno pa tudi morska voda, če se kopamo v morju.

Srbečiča in dermatitis

Suha in dehidrirana koža je neprijetna težava. Vendar pa danes na trgu obstaja veliko izdelkov, s katerimi lahko izboljšamo stanje oziroma preprečimo težave. Pomembno je le, da izberemo primerne kozmetične izdelke za naš tip kože, ki bodo tej nudili vse, kar potrebuje. Stranski učinek takšnih težav je velikokrat tudi srbečica po tuširanju, koža pa je pordela in razdražena, zaradi česar lahko nastopi tudi dermatitis. Zaradi tega suhe kože ne smemo jemati le kot majhno težavico, ampak problem, ki ga je treba rešiti, če nočemo še večjih težav. Najbolj pomembno pri tem je, da skrbno izbiramo izdelke za nego ter da izbiramo take, ki bodo naši koži nudili vse, kar ta potrebuje.

Nega z izdelki brez sulfatov

Suha in dehidrirana koža potrebuje predvsem vlaženje. To pa ne sme biti samo površinsko, ampak čim bolj globinsko. Predvsem pa izdelki za nego ne smejo vsebovati snovi, ki jo še dodatno izsušujejo. Takšna sestavina so lahko na primer sulfati, ki jih vsebujejo veliko različnih izdelkov za nego oziroma veliko šamponov, gelov za tuširanje in drugih izdelkov. Sulfati so običajno tem kozmetičnim izdelkom dodani kot konzervans, vendar pa kožo lahko izsušijo. Zaradi tega je pametno izbrati kozmetične izdelke za nego, ki sulfatov ne vsebujejo. Poleg tega pa morajo izbrani izdelki nuditi tudi ustrezno zaščito pred izsuševanjem.