Najboljše rešetke za betonske kanalete

Najboljše rešetke za betonske kanalete

Betonske kanalete so lahko prekrite z različnimi vrstami, tipi in oblikami rešetk. Možno se je odločati med mnogimi rešitvami v ta namen, ki se v prvi vrsti razlikujejo predvsem glede na to, iz kakšnega materiala so narejene. Se pri tem bolje obnese nodularna litina ali pa se je pametneje odločiti za litoželezno rešetko oziroma morda kakšen drug material? Mar mrežasta rešetka predstavlja dobro izbiro ali pa je bolje izbrati kakšno drugo obliko? Kakšne so sploh glavne razlike med različnimi tipi rešetk in kako se določen tip obnese v praksi?

Rešetke imajo zelo pomembno funkcijo

So rešetke nujno potrebne? Rešetke vsekakor predstavljajo funkcionalno rešitev, ki skrbi za to, da se vsa meteorna vodaOdvodnjavanje Hauraton lahko nemoteno steka v telo betonske kanalete, medtem ko različne smeti, odpadni material, listje, trava, kamni in podobno skozi odprtine na rešetki tja ne more zaiti, saj so te za to enostavno premajhne. Seveda obstajajo tudi betonske kanalete brez rešetke, vendar pri njih obstaja večja verjetnost zamašitve, kar je treba vzeti v zakup.

Če so njihove dimenzije večje, predstavljajo tudi oviro za avtomobilski in ves drug promet, zato jih je v takšnih primerih treba namestiti nekam ob stran, tako da prometa ne ovirajo, oziroma nanje namestiti rešetke. Večina rešetk na tržišču je namreč povoznih – to pomeni, da čeznje brez težav lahko zapelje avtomobil. Vsekakor pa so rešetke različno odporne, zato je na površine, ki so močno obremenjene s prometom, treba namestiti takšne, ki čim bolje prenašajo obremenitve. Tako je pri nakupu in izbiri rešetke vedno treba gledati tudi obremenitveni razred, v katerega ta spada.

Rešetke morajo biti dobro fiksirane

Ključno za uporabnost betonske kanalete je to, da so rešetke čim bolje pritrjene nanjo in tako čim bolj stabilne. Zato je pomembno, na kakšen način so fiksirane, da ne bo moglo prihajati do kakršnih koli premikov. Zaradi tega je proizvajalec Hauraton v ta namen začel uporabljati poseben sistem SIDE-LOCK, ki omogoča ravno to, saj:

  • zagotavlja izjemno stabilno povezavo,
  • ima veliko pritrdilnih točk za rešetke, ki poskrbijo za to, da te ostajajo na svojem mestu,
  • omogoča, da se lahko rešetke dodatno pritrdi še z vijaki,
  • omogoča, da imajo rešetke še posebno zaščito pred vzdolžnim premikom, tako da do njih res ne more priti.

Poleg vsega naštetega pa sistem SIDE-LOCK iz Hauratona omogoča tudi veliko lažjo in hitrejšo pritrditev rešetke. Z njim je pri sami pritrditvi rešetke možno tako prihraniti celo do 90 % časa, kar je še sploh pomembno, kadar gre za vgradnjo večjega sistema. Ob enem takšen sistem omogoča tudi lažje snemanje in ponovno pritrjevanje rešetke, saj za to ni potrebnega nobenega posebnega orodja, s čimer je poskrbljeno za veliko lažje (in tudi hitrejše!) čiščenje in vzdrževanje sistema.

Kakšne rešetke za betonske kanalete izbrati?

Rešetke so lahko izdelane iz nodularne litine, raznih kompozitnih materialov ali pocinkanega oziroma nerjavečega jekla. Če gre za močno obremenjeno površino, je pri njihovi izbiri treba gledati predvsem na čim večjo odpornost in čim boljše prenašanje raznih obremenitev, v primeru, da gre za drugo vrsto površin, pa je lahko pomembna tudi estetika. Zato so na voljo celo rešetke v različnih barvah ter takšne z odprtinami, ki tvorijo vzorčke. Z njihovo vgradnjo je tako možno popestriti in polepšati površino, na katero so vgrajene.