Kakšen prenosni električni radiator kupiti?

Kakšen prenosni električni radiator kupiti?

Prenosni električni radiator se lahko uporablja v vseh prostorih. Namenjen je temu, da se ga ne uporablja zgolj na enem mestu, ampak ga je možno premikati iz prostora v prostor. To omogoča, da ga lahko uporabljamo kjerkoli ali celo prenesemo na drugo lokacijo. Če bi vam prav prišel takšen grelnik, potem si preberite, kakšen model kupiti, da vam bo nudil čim bolj učinkovito ogrevanje.

Kako velike prostore boste ogrevali?

Če ne veste, kakšen prenosni električni radiator bi kupili, potem najprej premislite, kako veliki so v povprečju prostori, ki jih želite z njim ogrevati. V primeru, da gre za prostore manjše kvadrature, lahko izberete tudi nekoliko manjšo moč grelnika. El Radiatorji - Glamox, Vigo, RadialightČe pa so ti prostori precej veliki, majhna moč za njihovo ogrevanje definitivno ne bo zadostovala, ampak bo treba kupiti model z večjo močjo. V primeru, da je en prostor manjši, drugi večji, grelnik pa bi želeli uporabljati v obeh, se je bolj pametno odločiti za večjo moč. Tako boste z njim lahko učinkovito ogrevali oba prostora.

Kupite dovolj zmogljiv grelnik

Ko kupujete prenosni električni radiator, bodite vsekakor zelo pozorni na njegovo moč. Ta namreč predstavlja njegovo ključno karakteristiko, od katere je odvisna zmogljivost ogrevanja. Moč mora biti prilagojena glede na to:

  • kako velike prostore nameravate ogrevati z njim,
  • ali bo v teh prostorih še kakšen vir ogrevanja ali pa bo prenosni električni radiator primarni vir za to,
  • kako dobro so prostori izolirani,
  • na kakšno temperaturo želite ogreti prostore,
  • kakšne so zunanje temperature (razlika je namreč, ali gre za objekt na Primorskem, kjer so tudi zime mile in tudi takrat ni nekih zelo nizkih temperatur, ali pa če gre za objekt v najhladnejših delih Slovenije).

Vsekakor je treba kupiti dovolj zmogljiv grelnik. Pri tem lahko izbirate med različnimi močmi, saj se proizvajalci pri tem prilagajajo raznolikim potrebam uporabnikov. Pomembno je tudi vedeti, da ima večina grelnikov vsaj 3 stopnje gretja, kar pomeni, da bodo najvišjo moč dosegali le, če jih boste nastavili na najvišjo stopnjo ogrevanja. Če izberete zelo veliko moč grelnika, lahko to vedno tudi zmanjšate s pomočjo termostata. V primeru, da kupite premalo močan grelnik, pa seveda njegove moči ne morete povečati. S tega vidika je gotovo pametneje kupiti nekoliko bolj močan oziroma zmogljiv grelnik.

Koliko elektrike porabi prenosni električni radiator?

Prenosni električni radiator porabi toliko energije, kolikor znaša njegova moč, prav tako pa je njegova poraba odvisna od tega, na katero temperaturo ali stopnjo gretja je nastavljen, koliko ur dnevno je prižgan in raznih drugih dejavnikov, zato je vnaprej zelo težko določiti, koliko energije oziroma elektrike bo porabil. Če vas to skrbi, se splača izbrati model, ki je čim bolj energetsko varčen. Takšni modeli namreč pretvorijo večji del energije v toploto, pri tem pa skorajda nimajo toplotnih izgub. Najbolj energetsko varčni modeli omogočajo celo to, da 99 % elektrike pretvorijo v toploto, zato lahko z njimi v primerjavi z manj varčnimi modeli prihranite kar do 35 % energije ter tako prihranite oziroma privarčujete pri stroških za ogrevanje. Bolj ko bo izbrani model varčen, več energije bo prihranil in manjšo porabo bo imel. Zato bodo tudi stroški za ogrevanje z njim nižji. Seveda obstajajo tudi kopalniški električni radiatorji katera namembnost je drugačna od prenosnih električnih radijatorjev.