Jekleni trak za povezovanje je zelo močan

Jekleni trak za povezovanje je zelo močan

Trak za povezovanje mora biti izbran tako, da prenese vse sile in obremenitve ter poskrbi za to, da je tovor dobro pritrjen, ne glede na to, za kakšen tovor gre ali kako velika je njegova teža. Čeravno v ta namen obstajajo številne možnosti in so nam na razpolago tudi nove rešitve in materiali, pa jeklo še vedno velja za številko 1 na tem področju, saj je z vidika natezne trdnosti enostavno nepremagljivo.

Kakšnega izbrati? To je odvisno od vrste tovora in njegove teže

Trak za povezovanje je lahko narejen iz jekla, tekstilnega kompozita, povezovalni trakovi za tovorraznih vrst plastike ali drugih materialov. Za povezovanje se lahko izbere katerokoli od teh možnosti, a se je pri tem treba zavedati, da so nekatere med njimi bolj primerne za pritrjevanje določenih vrst tovora, spet druge pa so bolj primerne za pritrjevanje drugih vrst tovora. Zaradi tega je pri izbiri vedno treba izhajati iz vrste tovora in pri tem upoštevati vse njegove lastnosti.

Pri tem je na prvem mestu pri pritrjevanju tovora gotovo njegova teža. Težji ko je tovor, močneje ga je treba pritrditi in v nekaterih primerih se pri tem zelo dobro obnese zgolj jeklo, saj gre za enega najmočnejših materialov. Jeklo je torej primerno uporabiti tedaj, ko gre za tovor z zelo visoko težo, ki ji drugi materiali ne bi bili kos, saj nimajo dovolj visoke natezne trdnosti – lastnosti, ki nam pove, kako trdno je določen trak zmožen pritrditi tovor oziroma s kakšno močjo poskrbi za to. Jeklo pri tem gotovo nima konkurence.

Jeklo je kos še tako težkemu tovoru

Trak za povezovanje, ki je narejen iz jekla, je kos še tako težkemu tovoru. Tudi najtežji tovor je torej možno povezati in pritrditi z njim, saj je njegova natezna trdnost zelo, zelo visoka. Če uporabite jekleni trak za povezovanje, vam torej ni treba prav nič skrbeti za to, da ne bi bil dovolj močan. Gre namreč za najmočnejšo vrsto pritrjevalnih oziroma pritrdilnih trakov na tržišču, ki se uporablja že več desetletij, pa še vedno velja za najboljšo možnost. Obstajajo seveda tudi razne alternative, a pri tovoru z res veliko težo se lahko zanesete le na jeklo, zato naj vam ne bo žal zanj plačati njegove cene.

Najvišja natezna trdnost

Kako močan bo trak za povezovanje, je odvisno predvsem od materiala, iz katerega je ta narejen, saj ima vsak material drugačno natezno trdnost. Če boste zelo težak tovor povezali s premalo močnim trakom, se lahko zgodi, da se ta ne bo obnesel najbolje, zato česa takšnega ni najpametneje poizkušati. V skrajnem primeru se lahko celo razrahlja ali pretrga, pri čemer nastane nevarnost poškodbe tovora, ravno tako pa lahko tovor, ki pade iz police ali kesona tovornjaka oziroma prikolice, lahko poškoduje tudi koga drugega ali povzroči splošno nevarnost, kar je gotovo scenarij, ki se mu je pametno izogniti. Če se želite torej takšnim težavam izogniti in poskrbeti, da do njih ne pride, je zato vedno treba izbrati ustrezno natezno tovor glede na težo tovora, ki ga je treba povezati ali pritrditi.